Viatjar en català

Del 2008 al 2010 vaig treballar a l’IES Músic Martín i Soler, de Mislata. Aquesta ciutat de la perifèria de València consta com a la ciutat amb major densitat de població de tot Europa (més de 42.000 persones en 2km2). Segons dades de l’Ajuntament, el 23% de la població és immigrant i hi conviuen 96 nacionalitats diferents. En concret, l’institut comptava amb el 19% de l’alumnat nouvingut, provinent de 23 països diferents, majoritàriament d’Equador, Colòmbia i Bolívia. El primer curs que hi vaig estar, vaig treballar com a professora de català a l’ESO i, el segon, em vaig encarregar de l’acollida lingüística en català dels nouvinguts, al programa de compensatòria. Un altre dia parlaré d’aquesta segona experiència, que va resultar molt fructífera i positiva. Avui, però, vull parlar d’una altra experiència: la de l’ús del català com a idioma per moure’s pel món. Durant els dos cursos vaig treballar amb la gent de 4t d’ESO la confecció d’una guia de viatge, el primer any a Londres (amb la professora de filosofia Marta Moreno) i el segon any de cicloturisme a Holanda (amb la professora d’educació física Eva Ballester). Considere que aprendre a viatjar i conéixer altres cultures és tan important com qualsevol altre contingut curricular més. Mitjançant l’ús del valencià per a preparar el viatge, a més, els alumnes observaven les possibilitats d’aquesta llengua i les relacions que hi pot tenir amb altres llengües, com ara l’anglés o el neerlandés. El resultat el podeu veure més avall: magnífic!

coberta-netherlands

 

El disseny va córrer a càrrec de Raül Hurtado, de SUC Estudi Creatiu, i els textos i les fotografies, dels alumnes. Vam treballar una hora a la setmana, extraescolar, per grups i amb l’ajuda d’una pissarra digital; cada grup preparava la presentació del seu tema i l’exposava a classe davant la resta de companys. Les correccions ortogràfiques i d’estil també les vam tractar a classe. D’aquesta manera vam aconseguir un primer viatge cooperatiu a Londres (cada dia un grup d’alumnes feia de guies turístics i s’encarregava de dur-nos als indrets programats i comprar les entrades) i un segon viatge en què el departament de valencià i el d’educació física vam treballar conjuntament, cosa que, a priori, pot semblar una mica complicat.

 

coberta-london2009

 

A banda d’aquesta feina, també vam realitzar diferents activitats per tal de recaptar fons per al viatge. Totes dues van resultar unes experiències fantàstiques, de normalització lingüística i d’obertura a altres cultures. Si teniu cap pregunta sobre el procés, no dubteu a contactar-me!