Il·lustrar les vacances

La preparació dels viatges és, potser, una de les parts més importants d’aquests i, més encara, quan aquest viatge es fa amb alumnes o bé amb els menuts de casa. Si bé fa uns anys parlava de com preparava els viatges amb l’alumnat (com el cas de Londres i Holanda en bici), des de fa un temps visite les ciutats amb la visió d’un infant de 0 a 3 anys.

En aquest camí he pogut trobar àlbums il·lustrats que ens ajuden a viatjar abans de desplaçar-nos i que ens ajuden a recordar una vegada hi hem tornat. En destacaré tres editorials i tres il·lustradors, però la veritat és que l’oferta és ben variada.

En primer lloc, per als més menuts, trobem els llibres de la col·lecció All Aboard, de l’editorial BabyLit. Es tracta d’uns llibres de cartró, pensats per a les primeres etapes vitals i que, amb una il·lustració fidel i tot destacant allò imprescindible de l’indret que es vol visitar, fa un recorregut per París, Londres, Nova York, Califòrnia o Washington DC.

all-aboard-paris_grandelondon_grandeall-aboard-ny_grande

Amb unes il·lustracions de Haily Meyers, aquests llibres m’agraden perquè suposen una porta d’entrada a les guies de viatge i a l’observació de les ciutats. Els més menuts reconeixen els monuments i, a més, podem ajudar-los a entendre altres formes de viure i entendre el món.

Podeu trobar tot el catàleg ací.

Per a la següent etapa vital, fa uns mesos em van descobrir els llibres d’una il·lustradora establerta a Berlín que em recorda, en gran mesura, a Pilarín Bayés. Es tracta de Judith Drews, autora d’uns àlbums il·lustrats en format A3 i que compten amb infinitat de detalls i infinitat de lectures.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    9bb744a158aace3cff229c5510e6b2e5

En castellà Anaya Infantil i Juvenil ha publicat les versions de París, Londres i Barcelona, tot i que Berlín i Stockolm són també dues joietes que convindria no perdre de vista. M’agraden perquè amb ells no només aprenem sobre edificis emblemàtics, sinó també sobre personatges famosos de tots els temps. A més, tal i com el títol sugereix (cerca i troba), els llibres resulten una mena d’”On està Wally” que ajuda els més menuts a mantindre l’atenció en l’element que es busca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   23-stockholm-vimmelboken-innen-2,huge

Per últim, i per a tots els públics, els llibres del ja clàssic de la il·lustració Miroslav Sasek, nascut a Praga el 1916 i de la mà de qui hem pogut viatjar des del 1956, any en què va publicar This is ParisSi bé originalment només pretenia escriure les versions de París, Londres i Roma, el mapamundi de Sasek es va veure prompte incrementat, amb versions del This is… que incloïen Hong Kong, Austràlia, Edimburg o Texas.

map_450  De la mateixa manera que hi ha qui col·lecciona les guies Lonely Planet dels països que visita, els llibres de Sasek ens proporcionen una visió diferent, elegant i amb un regust vintage de l’indret que pretenem visitar, així és que resulten una boníssima opció de col·leccionisme. En castellà han estat traduïts per l’editorial gallega El Patito Editorial, i en anglés els podem trobar en l’editorial Universe o bé directament en la pàgina que fa referència a l’autor i que enllaça amb Amazon. Amb aquesta col·lecció de quaderns de viatge, Sasek evoca l’esperit de diferents ciutats mitjançant unes il·lustracions de línies simples i colors plans i, allò que més m’agrada és que també representa situacions típiques que caracteritzen cadascuna de les ciutats que il·lustra.

I és que, tal i com hem esmentat adés, el viatge no són només els dies que s’està fora de casa, el viatge comença des del moment en què es pensa i, poder comptar amb uns llibres que ens conviden a conéixer el món a través de les seues pàgines, resulta una invitació que no podem declinar, no penseu?

744e89def67449eae14c02a1b867501f  miroslav-sasek-this-is-paris-kiosk-on-the-seine sasek