Urbà Lozano mescla cultures i indaga en el desig més inconfesable

La trampa del desig, Urbà LozanoL’última novel·la de l’escriptor d’Alginet, La trampa del desig, relata una sèrie d’històries, en principi inconnexes, que tenen com a punt en comú no només el desig humà més irracional i primitiu, sinó també una localització concreta: el poble d’Alginet, a la comarca valenciana de la Ribera Alta.

Urbà Lozano, professor de secundària de llengua i literatura i escriptor d’altres novel·les com ara Plagis (2008), Femení Singular (2007) o La màquina ronca (2006) s’endinsa en aquesta novel·la en un relat polièdric que barreja el vocabulari peculiar riberenc pròxim al gènere costumista, la sensualitat descriptiva i suggerent de la narració eròtica, la intriga de la novel·la negra i la precisió geogràfica i cronològica de la novel·la històrica.

Guanyadora del XXIII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, la novel·la descriu exhaustivament una sèrie de situacions ben diferenciades cronològicament i geogràficament, però que a mesura que avança el relat, van teixint una xarxa de relacions que acabaran en el mateix punt on tot comença: Alginet.

M’interessa aquesta novel·la, especialment, pel tractament que dóna als personatges estrangers i per la normalitat amb què aquests adopten la nostra llengua. Mirsada, que arriba a la comarca de la Ribera després de passar per Barcelona i Vila-real i com a exiliada de la guerra dels Balcans dels anys 90, és un exemple paradigmàtic de l’adaptació lingüística i cultural: aprén la llengua, viu entre cultures i transmet al fill aquesta herència multicultural.

La novel·la l’ha editada Bromera i si voleu llegir més ressenyes, ací teniu la publicada a El PUNT, a Vilaweb, dues més publicades a El País per Xavier Aliaga i Francesc Calafat, una crònica ben personal de la presentació del llibre a Alginet escrita per Esperança Camps i una entrevista a l’autor a Núvol, el digital de cultura.

Etiquetes: