Treballar la poesia de Vicent Andrés Estellés

La poesia de Vicent Andrés Estellés, quotidiana i reflex d’una època i un lloc molt concrets, té múltiples aplicacions didàctiques a les nostres aules, tant a les escoles com als instituts. El CEIP Gabriel Miró de Calp, referent on els hi haja de centre públic i de qualitat, em va convidar al febrer de 2013 a fer una sessió amb els i les mestres sobre el tractament de la poesia estellesiana a l’aula. Em consta que la feina que desenvoluparen va ser excel·lent, com tot allò que sempre es proposen fer. Si no coneixeu l’escola, només cal que visualitzeu aquests dos vídeos:

D’una banda el que descriu el projecte educatiu de centre:

YouTube Preview Image

I de l’altra, el poema “Assumiràs la veu d’un poble” d’Estellés, cantat pels alumnes del centre:

YouTube Preview Image

A partir del llibre d’Anna Ballester Poemania. Guia pràctica per a fer lectors i lectores de poesiapodeu adequar moltes de les propostes de l’autora als poemes d’Estellés i, d’aquesta manera, treballar-los a l’aula. La poesia és una eina creativa, en el doble vessant de lectors i productors de poemes, i per això crec fermament que aquesta hauria de ser present a l’escola des de la primera infància, per tal d’acostumar els infants a sentir escoltar, llegir, recitar i escriure poemes. Jugar amb les paraules és més que un joc i, en aquest sentit, cal recordar les paraules del poeta Gabriel Celaya: “la poesia és una arma carregada de futur”. Si volem infants que pensen lliurement, hem d’ajudar-los també a jugar amb la llengua i a convertir-los en creadors lingüístics. I per a assolir aquest objectiu, el gènere poètic és el més adient.

Us deixe també la presentació que vaig preparar per a la sessió, amb d’altres propostes didàctiques; algunes d’elles dutes a terme i d’altres, si bé no amb la poesia d’Estellés, sí amb els versos d’altres poetes: