Societat canviant

La nostra societat canvia. Si fa uns anys ens resultava d’allò més exòtic tenir companys/es a classe que tingueren un origen diferent al nostre, actualment la barreja cultural a les aules és d’allò més habitual i, per això, enriquidor. Tal i com afirma Imma Boj, directora del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, “El comportament migratori és un comportament absolutament normal en l’èsser humà”. He enllaçat per a aquesta entrada el programa “Moments” de Tv2 que tractava el tema de la immigració a Catalunya. Un document interessant, pels testimonis que aporta, tant dels primers immigrants andalussos que arribaven amb el tren “el sevillano”, com de representants de les últimes onades d’immigració que ja han estat escolaritzats a Catalunya; Najat El Hachmi, escriptora, guanyadora del premi Ramon Llull 2008 per la novel·la L’últim patriarca, ens explica la seua experiència com integrant de l’anomenada “generació 1,5”: els fills dels pioners que arriben al país d’acollida essent nens.

Pel que fa a la meua professió, m’interessa, especialment, els recursos que utilitzem a l’aula per tal d’acollir lingüísticament i cultural aquests alumnes que provénen d’altres països i que porten a la maleta diferents llengües i diferents maneres d’entendre el món. En el cas concret del País Valencià, aquesta tasca ens resulta de vegades tot un repte, segons la comarca on estiga situada l’escola/institut on treballem. Com és ben sabut, tot i que tenim dues llengües oficials, la presència d’aquestes als mitjans de comunicació i administracions públiques es troba ben desigualment repartida. Com a professora de català, treballe l’acollida en la nostra llengua i intente buscar els materials més idonis per a aquesta tasca. Mitjançant l’ús normalitzat del català i l’acollida íntegra en aquesta llengua, fem que la persona que acaba d’integrar-se al nostre sistema educatiu i a la nostra societat se senta un més. I és que, tal i com afirma l’autora amazigh-catalana adés esmentada: “l’immigrant no vol pertànyer a una societat d’immigrants, sinó a una de veïns”.

Us deixe amb aquest documental sobre l’arribada de persones d’altres indrets. Anirem penjant d’altre material interessant. Bon viatge!

Moments - La immigració a Catalunya

http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-immigracio-catalunya/1257576/

Si us interessa el tema, una bona introducció són els següents llibres:

  • Claudi Fuster i Sobrepere, La volta a l’escola en vuitanta mons. Diari d’un mestre de la diversitat. Ed. Rosa Sensat, 2004.
  • Marta Comas, Encarna Molina i Mònica Tolsanas, Identitats. Educació, immigració i construcció identitària. Eumo Editorial, 2008.
  • Virgínia Martínez (coord). Integració de les minories ètniques a l’escola: la cultura marroquina. Denes Editorial, 2004.