Shaun Tan il·lustra competències socials i personals

Si busquem àlbums il·lustrats que emocionen amb les paraules i les imatges, hem de fer referència obligatòria a l’australià Shaun Tan (1974).

Llicenciat per la Universitat de West Australia en Belles Arts i Literatura Anglesa, actualment treballa com a artista i autor freelance a Melbourne, així com també imparteix cursos o participa a congresos relacionats amb la LIJ i la il·lustració, com ara la conferència realitzada a l’IBBY London 2012, que duia per títol “Arrivals and Departures”.

Tan ha aconseguit un segell inconfusible dins la il·lustració de la LIJ, gràcies a un imaginari surrealista i oníric mitjançant el qual tracta temes socials, polítics, històrics o personals.

D’entre les seues obres destaquem la novel·la gràfica The Arrival (traduïda al castellà com a Emigrantes i editada per Barbara Fiore). Publicada el 2006, es tracta d’una sèrie d’imatges sense paraules que semblen haver arribat al lector d’un temps oblidat. Es tracta d’un viatge a través de les experiències d’un emigrant, que deixa enrere família i país per endinsar-se en un món desconegut i nou. Tan va trobar inspiració no només als records familiars d’immigració, sinó també a moltes de les fotografies anònimes que encara es conserven a Ellis Island; de fet, la imatge de l’arribada al nou port bé ens fa pensar en la immigració al Nova York de principis del segle XX. Sense cap mena de dubte, es tracta d’una obra de referència obligatòria quan tractem el tema de la immigració a l’aula, especialment a secundària: la força de les imatges i la història tan real fa que mitjançant l’emoció s’entenga com deu ser el procés migratori.

 

The Lost Thing, 1999 (traduït al català com a La cosa perduda i publicat el 2007 per Barbara Fiore Editora) i The Red Tree, 2001 (traduït al català com a L’arbre vermell i també publicat per Barbara Fiore), són àlbums il·lustrats que ens transmeten sentiments: els sentiments de qui es troba perdut al món o d’aquell a qui li costa veure les xicotetes alegries de cada dia. Mitjançant una tipografia de màquina d’escriure clàssica i una il·lustració atractiva i inquietant, les històries aconsegueixen endinsar el lector i transmetre una tensió que va in crescendo fins la solució final.

The Lost Thing ha estat adaptada en un curt d’animació que va guanyar un Oscar l’any 2011 i del qual podeu veure el tràiler ací:

YouTube Preview Image

 

Per últim volia destacar The rabbits, escrita per John Marsden i il·lustrada per Tan (1998). Aquesta és una obra de tema social, sobre la devastació que pot provocar la humanitat. Tot i que la història té resonàncies universals, manté un referent clar al passat d’Austràlia i l’extermini dels aborígens a mans dels europeus, per la destrossa que va provocar la plaga de conills que va devastar el país fa dècades. El narrador col·lectiu de la història són els animals nadius d’un país desolat que conten com es va destruir el seu país des que van ser colonitzats pels conills, uns conills que arriben en uns vaixells i amb una roba amb reminescències al segle XVIII. Es tracta d’un àlbum il·lustrat perfecte per tractar a l’aula el tema de la colonització, la desfeta que provoca la imposició d’unes societats per damunt d’altres i tot allò de vergonyós de què és capaç la raça humana.

El talent de Tan per a provocar sensacions estranyes i de curiositat, així com els aires surrealistes dels escenaris farcits de multitud de detalls curiosos i humorístics aconsegueixen que la narració impacte i deixe petjada al lector. I, com que tant Clara Berenguer com jo mateixa som fans absolutes de les històries i les il·lustracions de Tan, no vam poder evitar apropar-nos a ell durant l’Ibby de Londres per tal que ens signara algunes de les seues obres. A la foto, les signatures tan màgiques que ens va dedicar.