Projecte De la mà de la paraula

20190409_120047

Saps allò que trobes un projecte que, de sobte, dóna sentit a totes les teories sobre la didàctica de la llengua i la literatura que podies haver llegit prèviament?

Doncs aquest és el cas del projecte De la mà de la paraula, una acció formativa que s’ha dut a terme durant els dos cursos que el CEFIRE Específic de Plurilingüisme està en marxa i que ha crescut i s’ha convertit en una tasca globalitzadora mitjançant la qual s’ha treballat la llengua, la lectura, l’alfabetització visual i el treball cooperatiu, entre d’altres.

L’any 2017 vam poder assistir a una xerrada a les Jornades d’Ensenyament i Ús del Valencià, que organitza la Universitat d’Alacant, conjuntament amb la Unitat d’Estudis Multilingües i Escola Valenciana, en què se’ns va presentar un projecte incipient que s’anomenava “De la mà d’un escriptor” i que docents com Toni Rovira o Maria Josep Cebrian havien dut endavant. Aquest projecte, xicotet però engrescador, fou el desencadenant del que esdevindria De la mà de la paraula, una comesa molt més àmplia i reflexionada que partia d’una reestructuració didàctica.

Cal destacar el fet que els i les docents de llengua que formem part de l’àmbit de plurilingüisme dels CEFIREs creiem fermament que l’aprenentatge de dues llengües en context no pot més que afavorir la competència plurilingüe dels aprenents, capacitat aquesta bàsica per viure en un món cada vegada més globalitzat. És per això que dins les nostres línies estratègiques ens ocupem amb afany de l’E/A del valencià com a L2 i oferim un model de treball que pretén donar alternatives metodològiques basades en un enfocament que desenvolupe totes les competències lingüístiques i culturals.

El projecte, tal com està organitzat, respon a aquests tres objectius:

    1. La implicació emocional de l’alumnat per tal que s’acosten a la llengua amb un somriure: treballem les actituds lingüístiques.
    2. L’enfortiment de la figura del professorat de valencià en zones i contextos castellanoparlants: un professorat que innova, que aprén, que treballa des de les teories de l’aprenentatge de la llengua en contextos multilingües i que entén l’assignatura de manera transversal i interdisciplinar.
    3. El foment de la lectura, l’escriptura i l’alfabetització visual: cal dotar l’alumnat de les ferramentes que els ajuden a desxifrar el món, saber llegir textos diferents i saber interpretar l’allau d’imatges a què estem exposats diàriament.

Si bé el curs passat (2017-2018) vam treballar amb 28 autors i autores i 17 centres, enguany hem crescut a la xifra de 33 autors i autores i 23 centres que es van posar en contacte amb nosaltres. 66 són els grups totals que hi han participat, és a dir, més de 1500 alumnes. Cal remarcar que els i les autores han treballat de manera altruista, pel fet que consideren que cal donar suport a accions ben interessants que fan un foment lector real i necessari. Només ens cal llegir opinions tan entusiastes com la d’Encarna Sant-Celoni, que ens fa continuar sempre amb un somriure i creure en la nostra professió.

Però… Com s’organitza el projecte?

Per a nosaltres De la mà de la paraula és un passeig i, com a tal, té una sèrie d’empremtes o petjades. Com que la finalitat és la redacció d’un relat coral al qual un escriptor o escriptora posarà el punt i final, el passeig està organitzat en un total de sis petjades, que són aquestes:

1a petjada: Altres contes-textos

La recerca comença amb “les paraules màgiques”. Es tracta d’un espai per a la reflexió al voltant de la preescriptura. A partir de les paraules del dia que penja l’AVL,  proporcionem 10 mots que l’alumnat ha d’integrar al seu relat.

Així mateix, els animem per tal que investiguen i inseresquen al relat també aspectes del context del seu poble, per tal que reflexionen sobre els trets identitaris locals: gastronomia, llegendes, indrets, personalitats…

2a petjada: Les paraules i jo

Evidentment, el treball d’escriptura individual té la seua petjada: la segona. En acabar el relat individual i mitjançant tècniques de treball col·laboratiu, s’ elabora un únic relat coral per al qual és requisit que la presència del bolígraf roig del professorat siga inexistent.

3a petjada: Entre totes i tots

Potser l’estudi de la literatura a les aules de secundària mereix, en general, un enfocament diferent, que deixe enrere la passivitat de l’alumne i el convertisca en centre actiu del seu aprenentatge. Saber arribar a acords, saber destacar les fortaleses dels membres d’un equip de treball, saber traure profit del potencial que tenen les diferents tipologies textuals i, en definitiva, saber enfrontar-se a una feina de treball cooperatiu en què es dilueix l’autoria individual de la narració.

4a petjada: De la mà de…

En aquest punt del trajecte el grups coneixen l’autor/a que els ha estat assignat/da i, doncs, comença un treball de recerca sobre la biografia i bibliografia d’aquest/a. És en aquesta petjada on els alumnes empren la competència digital no només per tal de fer la investigació, sinó també per tal de posar-se en contacte amb ell/a i fer-los una entrevista, que pot fer-se de diferents formes: via correu electrònic, via enregistrament, via mitjans digitals com ara l’skype o, fins i tot, amb una visita presencial.

L’alumnat s’acosta així a la vessant més professional dels autors/es i, també, cosa molt més engrescadora, a la personal: un autor/a que escriu, que llig i que és humà.

D’entre les anècdotes i experiències xules que tenim d’enguany, hi ha la de la visita de Pura Peris a l’IES Conselleria, pel fet que l’alumnat de l’assignatura de comunicació audiovisual li va preparar un vídeo professional sobre l’entrevista; o el cas de Carme Manuel, que va tenir com a primer destí a secundària l’IES de Sogorb que li van assignar i al qual els alumnes van fer-li una visita virtual pel centre, perquè n’observara els canvis; o Josep Usó i Vicent Borràs, que es van desplaçar fins Oriola per conéixer l’alumnat que havia treballat el relat; o Anna Moner, que va preparar un taller sobre la memòria històrica amb localitzacions específiques a Paterna.

5a i 6a petjades: empalletrats

Aquestes dues últimes petjades e streballen conjuntament i els relats acabats viatgen a un altre centre per tal de convertir-se en booktràilers o bé videolits. Treballem de manera col·laborativa el resum, la redacció de guions, la presa d’acords i decisions, l’enregistrament oral , etc.

Un resum d’aquestes petjades el trobeu en aquesta presentació:

 

La bona notícia és que enguany hem pogut organitzar un Jurat professional que premiarà els millors relats, així com també els millors productes audiovisuals. Aquesta deliberació es farà pública el proper dilluns 10 de juny, així és que us podeu fer una idea de com de nervioses estem! :)

Per últim, volem agrair-vos ENORMEMENT, professorat i autores i autors la tasca que heu dut endavant i, sense la qual, res seria possible. Han estat molt més que 100 hores de formació, bé que ho sabem, però esperem que hàgeu gaudit del camí i que el resultat haja estat d’allò més profitós.