Primeres lectures i creació d’un hàbit

Diuen que al voltant dels tres mesos d’un nadó és l’època perfecta per tal de començar l’estimulació verbal: identificar els objectes quotidians i començar amb les lectures. Si bé és cert que la interacció serà mínima, el nadó està en l’etapa perfecta per tal d’emmagatzemar al seu cervell els noms dels objectes o bé l’entonació de les lectures que fem. La poesia, pel seu component musical, és el gènere idoni per a aquesta etapa, així com també contes per a nadons, que estan escrits amb aquest propòsit. I és que les veus de la poesia esdevenen el punt de partida de la nostra formació literària: és a partir del plaer d’escoltar ritmes i jocs de paraules (a les cançons de bressol, als embarbussaments, etc.) i de la joia de repetir-los, que els fem nostres, mentre creem vincles afectius i socials.9788498248197_04_g

Una de les preocupacions que tenim les mares i pares a qui ens agrada llegir és com encomanar aquest plaer de la lectura als nostres fills. Joan Carles Girbés, a Llegir per a créixer exposa alguns consells per tal de contagiar el gust per la lectura, triar el llibre escaient o pautar les estratègies a seguir.

En el meu cas, he triat començar amb les cançons de bressol i d’altres cançons de la nostra infantesa i, com a llibre-objecte he triat els llibres de roba de l’editorial Combel, com ara La mare i jo o El llibre de les formes. Es tracta de dos llibres  amb què els nadons poden interactuar, pel fet que a unes imatges simples i de colors vius els acompanya una textura per tal d’experimentar. El llenguatge, a més, és senzill però musical, cosa que acompanya perfectament l’experiència de lectura primerenca.

I és que si partim de la idea que un lector no naix, sinó que es fa i que, tal i com assegurava Pennac, “llegir no admet imperatiu”, hem de fer que la lectura, a casa, siga quelcom agradable, quotidià i plaenter: llegir en veu alta, compartir lectures, fer recomanacions o llegir per llegir, per a passar-nos-ho bé i divertir-nos.

Això sí, no perdem mai de vista els drets del lector que assenyalava Pennac:

50f3bbefb2a8ebd0098716a7ce829b07