La poesia, eina de socialització i d’interculturalitat

IMG-20160302-WA0010
L’ensenyament de persones adultes i l’aprenentatge continu són dos temes que sempre m’han interessat i que considere que haurien de formar part central dels interessos de totes les nacions.

Al Centre de Formació de Persones Adultes on treballe enguany conviuen onze llengües diferents i gent d’ací i d’allà que, per diferents casuístiques a la vida, hem anat a parar a Algemesí, una ciutat de la Ribera Alta.

Per tal de commemorar el dia de la dona, vam decidir aprofitar-nos d’aquesta multiculturalitat i preparar un recital de poesia escrita per poetesses de cadascuna de les cultures representades a l’escola. D’aquesta manera, tots podríem escoltar com sonen les llengües maternes dels nostres companys i companyes que vénen de Finlàndia, Ucraïna, Rússia, Anglaterra, França, Marroc, Alemanya, Lituània, Japó o Argentina. A més, per tal d’entendre el significat del poema, vam treballar les traduccions d’aquests al valencià i les vam projectar alhora que llegien les versions originals. Entenem així que la poesia és una eina de socialització i d’interculturalitat, ja que afavoreix la participació en la societat i el sentiment de pertinença a una col·lectivitat (podeu llegir més sobre açò a Poesia i educació, de Glòria Bordons).

IMG_20160317_112644D’entre els alumnes que tenim enguany també compten amb dos músics professionals que vénen de Lituània, que no van dubtar a participar en el recital aportant la música amb viola i piano. Tot plegat, el resultat final va ser d’allò més lluït i la poesia ens va servir d’excusa per tal d’apropar-nos a altres cultures i llengües que, tot i tenir-les ben a prop, ens són moltes vegades alienes.

Us deixe ací la presentació que vam preparar amb les traduccions dels poemes i us anime a muntar recitals d’aquest tipus als vostres centres, paga molt la pena!