Poemes per descobrir el món, de Miquel Juan. Propostes didàctiques

Llegim a l’article “La poesia a l’escola: una eina imprescindible“:

La poesia es defineix com l’art del llenguatge que expressa, segons unes lleis mètriques, una idea, un sentiment, etc., als quals cada poeta vol donar alhora un valor propi i universal, per tal de commoure amb la força de les paraules. Si bé quan pensem en poesia pensem en un gènere elevat i, potser, difícil d’entendre, hem de prendre consciència que, en realitat, el gènere poètic ha acompanyat la nostra societat des de ben bé els seus inicis. De fet, fins fa ben poc, tots estàvem en contacte amb la poesia des del mateix bressol fins a l’hora de la mort, gràcies a una tradició oral poètica que, en forma de cançons, refranys, dites o endevinalles, omplia les nostres vivències i quefers diaris.

Per tal d’apropar aquest gènere a l’escola i fer d’ell un element de gaudi i un recurs fonamental a l’aula, Andana Editorial té una col·lecció que porta per títol “Vagó de versos“, mitjançant el qual l’editorial ha fet una aposta forta per desmuntar prejudicis envers un gènere que es pressuposa complicat i amb temàtiques limitades.

Ja vam parlar en el seu moment del fantàstic recull de poemes Entre cel i terra, de Fina Girbés i ara volem apropar-nos al primer títol que es va publicar: Poemes per descobrir el món, de Miquel Juan.

El mateix autor ens parla ací sobre el procés de creació d’aquests poemes i sobre la importància de llegir aquest gènere, tant a l’escola com a casa:

Amb unes il·lustracions ben suggerents de Cristina Durán, l’obra compta amb diferents poemes que ens serveixen de pretext per a tractar temes transversals, com ara els instruments musicals, les parts del cos o els noms dels vents i la metereologia.

El llibre ve acompanyat d’unes propostes didàctiques que podeu descarregar a la mateixa pàgina d’Andana Editorial i que ajuden en aquesta tasca d’apropar la poesia a l’aula, tot utilitzant diferents recursos que converteixen el gènere en una experiència  interdisciplinar i ben completa.

Ara que estem a l’estiu i és moment de planificar el curs vinent, us deixe aquestes activitats perquè li pegueu voltes a la idea de tractar la poesia a l’aula; tota una experiència ben gratificant!