Nassira El Hadri s’estrena com a escriptora en català

Aquesta darrera dècada hem vist com la literatura catalana obria les fronteres a escriptors i escriptores nascuts terra enllà, però que per uns motius o uns altres, han arrelat al nostre país i s’han decidit pel català a l’hora d’escriure. És ben conegut el cas de Najat El Hachmi, nascuda al Marroc i arrelada a Catalunya, guanyadora del Premi Ramon Llull el 2008 amb la novel·la L’últim patriarca. També trobem Laila Karrouch, autora d’una de les obres imprescindibles a la LIJ per tractar el tema migratori: De Nador a Vic. Però també comptem amb escriptors vinguts d’altres països, com ara de l’Iraq (Pius Alibek), de l’Índia (Asha Miró), de l’Afganistan (Nadia Ghulam), d’Anglaterra (Mathew Tree o David Mackay) o de Benín (Agnès Agboton). És, per tant, una molt bona notícia que nasquen escriptors en la nostra llengua i, ho és més encara, si aquests escriptors ens descobreixen altres realitats fins ara desconegudes per a la majoria de la població.

Contes àrabsAquest és el cas de Nassira El Hadri El Yousfi, nascuda el 1990 al Marroc i resident a Ulldecona, ens presenta l’obra Contes àrabs: la literatura popular del nord del Mar, publicat a l’editorial Malhivern. Aquesta jove reconeix que la seua identitat és tant àrab com catalana, per això fuig de les etiquetes. Precisament és aquesta barreja cultural la que l’ha portada a revaloritzar els contes populars àrabs i presentar-los en forma de llibre.

L’ús de la literatura popular i l’observació de les semblances entre els contes a les diferents tradicions és, a més, una molt bona eina per a l’aprenentatge de la llengua i l’acollida cultural. Així doncs, estem d’enhorabona!

 

Us deixe els enllaços:

Entrevista a Nassira El Hadri El Yousfi:
http://www.surtdecasa.cat/llibres/nassira-el-hadri-el-yousfi-la-meua-cultura-no-es-arab-ni-catalana-encara-no-te-nom

I els Contes àrabs: la literatura popular del nord del Mar:
http://www.malhivern.com/php/index.php?tipus=5&id=416&menu=85

Altres llibres de contes, de l’editorial Columna:

  • Karrouch, Laila. Un meravellós llibre de contes àrabs per a nens i nenes
  • Guitart, Anna. Un meravellós llibre de contes de tot el món per a nens i nenes
  • Soler-Pont, Anna. Un meravellós llibre de contes de l’Àfrica per a nens i nenes