“Migrar” des del punt de vista infantil

Migrar-1Kalandraka ens ha sorprés amb l’edició de “Migrar“, un llibre de José Manuel Mateo i il·lustrat per Javier Martínez Pedro, que va obtindre el Premi “New Horizons” a la Fira de Bolonya 2012.

Es tracta d’un llibre desplegable en forma d’acordió, que des del punt de vista d’un xiquet i amb una multitud de detalls a les il·lustracions, descriu la realitat dels milers d’infants que es veuen obligats a emigrar, concretament des de Mèxic a Estats Units, però ben bé que es podria generalitzar a d’altres situacions.

A la part esquerra ens trobem la història escrita, que funciona com a introducció a les il·lustracions. Amb un vocabulari senzill però ric, el relat va in crescendo segons avança la vida del protagonista: des de la rutina d’un poble mexicà que veu com els seus homes emigren fins l’aventura (i desventura) que suposa creuar la frontera als Estats Units, a la recerca de son pare.

Javier Martínez ha il·lustrat aquesta història de solituds i incerteses sobre l’anomenat “paper amate“, un tipus de suport vegetal l’origen del qual es remunta a l’època prehispànica de mesoamèrica. Elena Poniatowska, escriptora mexicana, va escriure la crítica d’aquesta obra d’art literària al diari La Jornada, i va dir:

Antes, el papel amate guardaba las hierbas de la tierra y cuando los tlacuilos pintaban sobre él, el papel retenía los colores naturales, el aire del campo y de la montaña, el agua de temporada y sobre todo los huellas de los pies de nuestros abuelos. Ahora conserva el sufrimiento, los miedos, la inseguridad de los que se van.

Al igual que el papel amate somos fibra, cortezas de árbol, flores machucadas al igual que él también nos cuecen en agua con cal. Este cuento de niños Migrar es el códice, el árbol de la vida de los migrantes, el historial de su vida, la constancia de su terrible viaje, el descubrimiento del río de lámina y caucho que encontraron del otro lado en vez del río de su tierra.

En México, según el libro Migrar y el recuerdo de sus dos autores, la naturaleza era generosa, las palmeras crecían, los pescadores en su barquita sonreían, los caballos relinchaban al lado de sonrientes borregos. Si era así ¿por qué se fueron? ¿Por qué Los Ángeles es la ciudad en que más se habla español después de México?

Guardar la memoria es hacer historia y este bello libro de Migrar que publica la editorial Tecolote, es la historia de los casi 50 mil niños mexicanos que atraviesan la frontera y le hablan a nuestra conciencia.

Tot plegat, un petit tresor que conté múltiples lectures, una bona dosi de conscienciació i aplicacions didàctiques ben útils i interdisciplinars per a les nostres classes.

Migrar_C_01

Migrar_desplegado