Més Musiqueries, l’últim treball de Dani Miquel

Totes les cultures tenen una literatura pròpia que serveix per a entendre la particular forma en què funciona el món. Les cançons, les llegendes, els personatges populars, els jocs o els contes ajuden a transmetre una cosmovisió determinada, i és així com aprenem a interrelacionar l’experiència de vida amb l’experiència cultural fixada per la paraula. Aquesta és la manera més natural com aprenem una llengua i, amb ella, tot un codi per entendre el nostre voltant. I és que tal i com afirma la professora Laura Borràs: “El nostre és un món de paraules i amb les paraules teixim la nostra realitat”.

Després de l’èxit de Musiqueries, Dani Miquel ens presenta més Musiqueries, un nou llibre-cd amb més cançons, més jocs, més contes i més llegendes en la nostra llengua. En aquest segon volum trobarem un treball de recerca, recuperació i també innovació impressionant. Dani recupera melodies importants durant la nostra infantesa, com ara les que ens acompanyaven quan jugàvem a la corda o bé les cançons de repiny, imprescindibles per veure qui pagava penyora. Al llibre trobem també personatges ben arrelats a la nostra cultura, com ara Cigronet, la Xata Merenguera, el sabater de Picanya o el teu Toni, malnom amb què es coneix al Butoni a segons quins indrets del país. Dani Miquel no deixa de banda les endevinalles o els embarbussaments, tan importants per a demostrar un bon domini de l’idioma, ni tampoc oblida grans clàssics de la nostra música, com ara la cançó Serra de Mariola, de Paco Muñoz. A més, en aquest treball també trobarem grans innovacions, com ara la cançó Parla valencià, tot un himne que anima a utilitzar la nostra llengua siga a la situació que siga: al mercat, a casa, amb els nouvinguts, de viatge, amb la guàrdia civil i també a l’hora de fer una reclamació.

Així com al primer volum del Musiqueries, la il·lustració (magnífica!) ha estat a càrrec de Joanra Estellés, creatiu de La casa cantonera i, tal i com afirma el mateix autor al pròleg del llibre, també hi han col·laborat un munt d’amics i amigues que han aportat coneixements, sinergies i complicitats.

En definitiva, ens trobem davant un llibre amb múltiples usos, no només a les aules d’infantil i primària, sinó amb tot tipus d’alumnat: i és que l’interés per la cultura autòctona no té edat. Si no ho teniu clar, proveu a arribar a les vostres aules de secundària i preguntar els alumnes quines són les cançons, històries, personatges i jocs que recorden de la seua infantesa. Hi ha tantíssim a treballar amb una proposta així!

Més Musiqueries el trobareu a l’editorial Andana i a Dani Miquel, a qualsevol de les múltiples actuacions que té arreu del nostre país. Aprofiteu i apropeu-vos a escoltar-lo, perquè amb ell trobareu tota un lliçó de normalitat lingüística, tan necessària en aquests temps. I és tal i com recull la dita popular: un poble que canta i balla és un poble que viu.