Literatura i altres recursos per apropar-nos a la Xina

Hi ha moltíssimes maneres d’apropar-se a aquesta cultura mil·lenària i, sense cap mena de dubte, tota aproximació farà que el viatger quede fascinat per la bellesa i l’exotisme que aquesta aporta. Així i tot, he volgut fer ací un recull de novel·les, àlbums il·lustrats i d’altres recursos ben interessants que ens poden ajudar a entendre aquesta societat i els seus habitants.

- Blocs personals/ recursos TIC

D’una banda trobem el bloc d’Arnau Cerdà “Ensenyar llengua a l’alumnat no romànic (Xinès 中文)“, el qual pretén ser una ajuda per a mestres i alumnes. Cerdà penja periòdicament tot tipus de notícies relacionades amb aquesta cultura i societat oriental. Es tracta d’un bloc magnífic i completíssim, així com una font de recursos inesgotables per als professors d’aula d’acollida. Podeu seguir-lo també al twitter, a @arnaucerda.

Si allò que us interessa més és la llengua, a “Xinès per a catalans” trobareu un bon rebost d’apunts, minilliçons, curiositats i altres materials per a aprendre mandarí.

- Novel·les

Resulta ben complicat fer un recull de títols que resumisquen la història i personalitat de la societat xinesa, però ací us deixe uns de ben interessants:

Tres dones (àvia, mare i filla) lluiten per sobreviure en un Xina sotmesa a violentes guerres, invasions, revolucions… al llarg d’una mateixa familia que comprén tot el segle XX , des de l’època imperial xinesa fins a finals dels 70, és a dir, el període de Mao Zedung i la consolidació de Deng Xiaoping.

No és una lectura recent, però és de les que tinc com a referent de lectura interessant.

Aquesta és una novel·la que oscil·la entre el gènere històric i la narrativa intimista. L’obra desenvolupa un argument sotmès als grans esdeveniments de mitjans del segle passat però alhora completament determinat per les experiències quotidianes de les protagonistes. Malgrat el títol, la novel·la transcorre en un escenari doble, entre un Xangai convuls i pobre i una Amèrica esperançadora i plagada d’oportunitats per prosperar. Podeu llegir una crítica completa al bloc “Un racó per llegir“, de la Núria Juanico. M’agrada, especialment, per la barreja de cultures que planteja: entre el Xangai dels anys 20, la decadència d’aquesta ciutat amb la guerra amb el Japó, l’emigració xinesa als Estats Units i la reinterpretació cultural que van haver de fer per a crear Chinatown.

És una obra mestra de la literatura xinesa i una de les quatre grans novel·les clàssiques xineses, junt amb Viatge a Occident, de Xi You Ji, A la riba de l’aigua, de Shiuhu Zguan i Lotus d’Or, de Jing Ping Mei. Va ser escrita a mitjans del segle XVIII, durant la dinastia Qing. Està considerada el cim de la narrativa xinesa i, segurament, descriu la riquesa cultural d’aquest país com cap altra novel·la.

 

 

L’escriptor francoxinés Dai Sijie s’endinsa amb aquesta novel·la en els temps de la Revolució Cultural. Els dos protagonistes, de 17 i 18 anys són enviats a la Xina rural per dur  aterme la seua reeducació. Aquesta és una novel·la que pot completar-se perfectament amb l’última pel·lícula del director Zhang Yimou Amor bajo el espino blanco.

 

Tot i que no es tracta d’una novel·la, el lector es vorà capficat de seguida al relat d’aquesta autora d’origen xinés, que descriu la vida quotidiana d’aquells qui han d’emigrar per a tindre un futur millor. La Xina compta amb 130 milions de treballadors migrants i, en aquest cas, l’autora ha acompanyat durant tres anys dues xiques joves que intenten obrir-se un camí diferent a les cadenes de muntatge de Dongguan. Un molt bon estudi que analitza les condicions en què han de (sobre)viure una part important de la població del gegant asiàtic. El podeu trobar en castellà a RBA edicions.

 

- Àlbum il·lustrat

Coneixia la llibreria d’àlbums il·lustrats Poplar Kid’s Republic Book Store ja abans d’anar-hi i, la veritat és que no vaig poder esperar més de 2 dies per tal d’anar-hi i tornar-me carabassa amb tanta il·lustració. Voldria destacar una col·lecció que m’ha encantat, pel fet que apropa els elements més tradicionals de la cultura i la mitologia xinesa als més petits. Es tracta dels llibres de Kim Xiong The Dragon Slayers, Story of the Year, Paper Horse, Kitchen God, Nian, the New Year Monster, The Clay General, The Old Tree, The Little Stone Lion o The Toy Rabbit Story.