La vaga il·lustrada

Demà, 14 de novembre, hi ha convocada una vaga general contra les polítiques laborals, socials i econòmiques dels qui ens (mal) governen. Sabem que la vaga és una aturada de 24 hores de l’activitat laboral en tots els sectors laborals públics i privats. A més, en aquest cas, se li afegeix una vaga ciutadana, social i de consum. Però, com expliquem què és una vaga als més menuts i als adolescents? Com fem que entenguen aquesta acció cívica? Com fem que sàpien que no es tracta d’un dia festiu sinó d’un dia reivindicatiu?

Catarina Sobral, una il·lustradora portuguesa, ens explica a l’àlbum il·lustrat Greve en què consisteix aquesta aturada general. Es tracta d’una història que té com a protagonistes els punts (de tot tipus: punt i final, punt i coma, punts suspensius…), que decideixen declarar-se en vaga. Llegim a la contraportada:

“Um dia, os pontos decretaram greve. Os pontos? Quais pontos? TODOS os pontos! Primeiro, foi a escrita foi a colapsar… Nas escolas, nos museus, nas fábricas, nos hospitais, ninguém se entendia. O ponto de fuga desapareceu. E o ponto verde. E o ponto de encontro. Tudo e todos chegavam atrasados. E era impossível fazer o ponto da situação. Até que…”

Mitjançant la mescla de dibuixos amb la tècnica del collage i una textura vintage, la il·lustradora aconsegueix capficar-nos en aquesta història amb què s’intenta donar resposta a la pregunta: Com hem arribat fins aquest punt? Tota una metàfora del sistema social que, de moment, només podem gaudir en portugués (sort que som plurilingües!).

Podeu veure el book-trailer de Greve ací: