Incendis, deforestació

Aquest ha estat un estiu de cendres al País Valencià, i la tardor no ens ha donat una treva, sinó que ha continuat amb la destrucció del nostre territori, especialment malmés a les comarques interiors. Mentre observe, indignada i impotent, les imatges dels nostres boscos en flames, pense en allò que podem fer des de les aules per tal de fer arribar l’estima a la natura.

Em ve al cap el poema “Després del foc“, de David Gironés, escrit després de l’incendi de setembre de 2010 que va cremar mil cinc-centes hectàrees de muntanyes, plans, alts, barrancs i penyals de les serres de l’Ombria d’Agullent-Ontinyent-Bocairent. I és que, tal i com l’autor afirma:

“Els incendis són l’únic que en un instant ens arrabassa tota la natura de colp, l’únic que de la mà de l’home, com és el cas, ens crema per fora i per dins. Qualsevol poble, qualsevol persona que tinga estima per la terra, té aquesta sensació de buit. Ara bé, l’única esperança que ens queda és el temps. Un temps que les nostres muntanyes entenen d’una altra manera i que nosaltres, el poble, només podem acompanyar. Com la natura, no mirem cap arrere, només mirem cap avant. I ara, mentre escric aquestes línies, plou sobre les nostres serres; paradoxalment, l’ombra dels nostres fills comença a créixer”.

Ací podeu veure i escoltar el poema, musicat per Atzukak:

YouTube Preview Image

 

Però no només el foc acaba amb els nostres arbres: cada any desapareixen al món tretze milions d’hectàrees de bosc. Aquesta destrucció amenaça, a més a més, la vida de nombroses espècies, com ara el peresós, protagonista d’un llibre desplegable que ajuda els més menuts (i no tan menuts!) a entendre la importància de protegir el medi ambient. Aquesta és una proposta estètica original i plena de detalls, amb un text d’estructura repetitiva i circular que ens parla de la devastació del medi natural per part dels humans i alhora de com petites accions poden restablir la vida. Cal destacar que els materials usats (tinta i paper) procedeixen de fonts respectuoses amb el medi ambient.

Es tracta de Dans la forêt du paresseux, de Sophie Stradi i il·lustrat per Anouck Boisrobert i Louis Rigaud; en català el trobareu a l’editorial Cruïlla, sota el títol La selva del peresós.

Ací podeu veure també un vídeo d’aquest llibre:

YouTube Preview Image

 

Tot plegat dues maneres d’apropar-nos a una realitat tan colpidora com la destrucció del medi ambient, bé des de la ràbia que provoca la impotència de veure desaparéixer els espais coneguts o bé des de l’estima a la natura i les xicotetes accions per cuidar-la.