I Jornada Àlbum Il·lustrat i Escola

Entre els dies 18 de desembre i 12-13 de gener van tenir lloc les I Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola, organitzades pel CEFIRE Específic de Plurilingüisme, amb la col·laboració dels àmbits artístico-expressiu i educació infantil.

En un format que incloïa la deslocalització temporal i geogràfica, ja que han estat realitzades entre Alzira i València i en horaris poc habituals per a la formació del professorat, les jornades han comptat amb professionals com ara la crítica de LIJ Clara Berenguer, les tres bruixes asturianes que porten endavant un projecte tan engrescador com la llibreria El bosque de la maga Colibrí o les rutes literàries cartoneres, la il·lustradora Aitana Carrasco i l’editor d’Andana Ricard Peris i les assessores del CEFIRE Específic Artístico-expressiu Lledó Queral i Pepa Ortíz i de l’específic d’educació infantil Mercé Mellado i Guillem Furió. A més, com que les jornades pretenien conjugar la part teòrica i la pràctica, s’hi van realitzar tallers didàctics, com ara el que va portar endavant Lorena Martí, de l’àmbit de plurilingüisme o la representació en directe que ens van fer els estudiants de batxillerat de l’IES Marjana, que van acudir amb el seu professor d’arts plàstiques Aurelio Puerta.

Les jornades han estat el lloc idoni per a donar a conéixer bones pràctiques d’inclusió de l’art en l’educació, perquè sabem que sense aquesta part bàsica de la formació, no podem entendre el sistema educatiu.

 

“Sense emoció, no hi ha un vertader aprenentatge”

María Acaso

Amb els llibre àlbums despertem curiositat, alfabetitzem la mirada, creem històries, aprenem a ser crítics, però també compartim un llenguatge universal. Els usos d’aquests tresors il·lustrats són múltiples i creiem fermament que es poden usar en qualsevol assignatura i amb finalitats ben diverses. A més, els llibre àlbum atenen la diversitat, perquè no hi ha dues lectures iguals i, en definitiva, ens proporcionen un material que ens emociona, ens parla el mateix idioma i ens descobreix el món.

Us deixe una galeria d’imatges d’aquestes jornades, així com també el programa de ràdio Tercera Persona Singular, emés a la Xarxa Valenciana de ràdios Municipals. Podeu escoltar el podcast ací.

I us anime a participar dels cursos on-line que tot just començaran als CEFIRE territorials i que comptaran amb l’assessorament dels professionals que treballem als CEFIRE, per tal de posar en pràctica diversos projectes que incloguen l’art, l’aprenentatge de la llengua i l’alfabetització visual.