Família? Famílies!

IMG_20191027_160945La meua filla havia de fer un arbre genealògic este cap de setmana. Ja portava de l’escola un full amb un model d’arbre genealògic i, doncs, un únic model de família. I ens ha fet reflexionar, però supose que no a totes les cases haurà estat així. Al nostre entorn més immediat tenim molts models de famílies i pense en la necessitat de normalitzar (encara!) aquest fet.

El fet de proposar un únic exemple d’arbre com a model i que aquest exemple tinga només parelles heterosexuals, quatre iaios, pare-mare i germà/na és (innocentment) nociu, perquè implica considerar un tipus de família com a normal i les altres, desviades respecte del patró.

Actualment entenem per diversitat familiar la possibilitat que coexistesquen en la societat, i sense que un patró siga millor que els altres, famílies de característiques i dimensions diferents, pel que fa al sexe dels progenitors (parella heterosexual o homosexual), a la procedència dels fills (biològics, adoptius, de la parella actual o d’una parella anterior) i la inclusió o no de més de dues generacions.

Així mateix, quan parlem de diversitat familiar també ens referim a les diferències entre famílies pel que fa a l’ètnia, el nivell socioeconòmic, com també als diferents estils que les famílies tenen en la manera de comunicar-se, de relacionar-se amb l’entorn, d’exercir l’autoritat, d’alimentar-se, vestir-se i divertir-se, etc.

De lectures per parlar de les famílies hi ha un fum i aquest document de El gust per la Lectura n’inclou una guia ben completa.

D’altra banda, a mi m’agraden molt En família, de l’editorial Tatatuka i també Familiari, de l’editorial Comanegra, del qual teniu un vídeo ací a sota:

YouTube Preview Image

 

I, pel que fa a les adopcions o les famílies interculturals, també hi ha un bon grapat de llibres que ens poden servir de suport al debat a l’aula. Eixa sort que tenim, de disposar de tant de material! :)

Seria una llàstima no disposar de tots eixos llibres a les nostres biblioteques, no?