Ensenyar i entretenir: l’àlbum il·lustrat com a eina d’aprenentatge

Clara fent classePeter Trifonas va definir l’album il·lustrat com una forma artística oberta i fluïda, a la qual s’incorporen signes i codis lèxics i visuals en una interacció incessant entre paraula, imatge i lector. I és que aquest triangle ens resulta d’allò més interessant per tal d’aprendre codis lingüístics, expressar emocions, interpretar històries i adquirir coneixements culturals. L’àlbum il·lustrat ens ofereix usos ben diversos ja que és un model de síntesi on es combinen i es transformen significativament els diferents llenguatges (oral, textual i visual) que ajuden a l’aprenentatge d’una llengua. És per aquesta raó que el considerem una molt bona eina de treball a l’aula i és que, tal i com afirma Teresa Duran a Àlbums i altres lectures (Rosa Sensat, 2007): “Un bon àlbum no deixa indiferent el lector. La seva ment no sols ha entrat en contacte amb un relat possible sinó, a més, amb una manera possible de fer un relat”.

Ací us deixe una presentació feta conjuntament amb Clara Berenguer, llicenciada en Història de l’art per l’UVEG i que investiga actualment sobre el paper de les il·lustracions infantils i el treball de Miguel Calatayud. Es tractava d’una sessió per a l’assignatura “Adquisició de la llengua oral” del Grau d’Educació Infantil de la Facultat de Magisteri, en què vam dissenyar un taller sobre els usos i beneficis de l’àlbum il·lustrat. Després de la definició d’un concepte que la literatura anglosaxona defineix com a picture book, és a dir, un llibre on text i imatge co-existeixen, Clara va fer un repàs històric als primers àlbums il·lustrats: com van sorgir i quines eren les seus funcions. La sessió va finalitzar amb un taller en què vam tractar de classificar alguns dels llibres que hi vam aportar.

I és que tot plegat, tal i com assegura Matilde Portalés a l’article “Quan les paraules es vesteixen de colors: les mil cares de l’àlbum il·lustrat” (Escola Catalana, 439), més enllà de la simple funció didàctica del llibre infantil hi ha una clara intencionalitat lúdica, creativa i emocional.

Aquesta és la presentació de la sessió:

 

Material complementari:

- Per estudiar més sobre el tema, existeix el postgrau “Cultura, lectura i literatura per a infants i joves” de l’UVEG, que dirigeix la Dra. Gemma Lluch.

- Àlbums i altres lectures, de Teresa Duran (Rosa Sensat, 2007).

- L’article de Matilde Portalés, “Quan les paraules es vesteixen de colors: les mil cares de l’àlbum il·lustrat” el podreu trobar ací.