En línia de Jaume Monzó

10375037_10203438706784129_6183212018157784146_nEn línia és l’òpera prima de Jaume Monzó, una novel·la transgressora pel que fa a la forma que ha estat publicada per Sembra llibres (novembre de 2014). L’autor aprofita l’excusa de les xarxes socials per a dissenyar una obra que té com a protagonistes uns joves estudiants de batxillerat i el seu professor de llengua, i que transcorre al llarg de les tres avaluacions d’un curs escolar. Les converses de whatsapp, les actualitzacions de perfil de facebook, els correus gmail o les entrades als blogs personals de dos dels protagonistes conformen el gruix d’aquesta novel·la i és mitjançant aquests formats tan habituals per als nostres joves que l’autor tractarà temes com ara les amistats tòxiques, els conflictes generacionals, el sexe iniciàtic o la desconnexió a què pot portar la dependència de les tecnologies.

La novel·la m’ha agradat, especialment per dues raons: perquè conté múltiples paratextos que es poden aprofitar per a parlar de literatura canònica, de música en català o de fets quotidians i actuals que fan que la vida en català siga més fàcil i normalitzada al nostre país i també perquè l’autor s’ha pres la molèstia de fer reals els blogs que s’hi esmenten, el del professor de llengua (L’irradiador del port) i el d’una de les protagonistes (Óssa Menor), cosa que fa que la literatura vaja més enllà de les pàgines del llibre i aparega a les pantalles del lector. Amb l’excusa de les xarxes socials com a detonador de les històries que s’hi esdevenen, l’autor apropa els llenguatges juvenils a la literatura escrita i, alhora, aprofita les xarxes socials per a demostrar que també podem escriure fent ús de les normes ortogràfiques en aquestes (cosa que els nostres alumnes moltes vegades ens qüestionen). De fet, a una entrevista feta al diari El Punt, l’autor afirma que “No podem demonitzar les xarxes socials a les escoles i instituts”, cosa que costa moltíssim de canviar, especialment perquè encara són molts els professors que observen les xarxes socials de reüll i no es plantegen aprofitar les TIC per a apropar els continguts del currículum.

IMG_20150108_195856

Tot plegat, una novel·la que obri múltiples possibilitats, com podreu observar també a les actualitzacions de perfil de la seua pàgina del facebook.

Vinga, atreviu-vos a connectar-vos #enlínia!