Emigrants valencians al Nova York de principis del segle XX

Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta (1912-1920) és un estudi realitzat per la professora de la Universitat d’Alacant Teresa Morell i editat per Edicions 96, que s’endinsa en un fenomen molt conegut a aquesta comarca alacantina, però del qual se n’ha parlat poc als mitjans de comunicació i encara s’ha estudiat menys.

Amb aquesta obra, guanyadora del XXXI Premi 25 d’abril de la Vila de Benissa en la modalitat investigació, l’autora mostra les raons socials, econòmiques i personals que animaren molts valencians dels inicis del segle XX a fer les Amèriques, així com també descriu com va ser el viatge i l’arribada al port de l’illa d’Ellis, on es donava (o no) el vist-i-plau per tal d’entrar en territori nord-americà. Qui són els qui es van aventurar? Quins cognoms valencians hi ha encara a la ciutat de Nova York? Com era la vida al barri del Lower East Side? Quines xarxes van crear per tal d’ajudar-se entre ells i superar l’enyorança?

Perquè el fet migratori és una constant en el nostre món, aquest estudi demostra que, de manera repetida a la nostra història, també ens hem vist obligats a buscar una vida millor més enllà de les nostres fronteres.

Podeu llegir la ressenya del llibre al diari El Punt punxant ací.