Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore: una lectura sensorial

llibresvoladorsMorris Lessmore estimava les paraules.

Estimava les històries.

Estimava els llibres.

La seva vida era un llibre escrit per ell mateix,

pàgina a pàgina.

L’obria cada matí i escrivia sobre les seves

alegries i tristeses,

sobre tot el que havia après i tot el que havia desitjat.

D’aquesta manera tan suggerent comença la història d’Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore, una meravella d’obra que aporta molt més que una bonica història d’amor als llibres: ens ofereix múltiples i apassionants maneres de llegir-la.

La història, escrita per William Joyce i il·lustrada pel mateix autor i Joe Bluhm, ens conta d’una manera ben tendra i fantasiosa la vida d’un home que estimava els llibres i tots els mons possibles que aquests ens aporten.

Les il·lustracions són excepcionals, girem cada pàgina a l’espera d’una nova sorpresa i els detalls omplen tot l’espai, formant un espectacle exquisit de colors, tipografies i fantàstiques imatges. L’il·lustrador no s’oblida de res, tot queda perfectament retratat i text i il·lustracions funcionen a la perfecció de manera conjunta.

Quan dèiem que el llibre ofereix múltiples i apassionants lectures ens referíem, d’una banda, a la visualització del curt d’animació guanyador dels Oscar 2012, que podeu veure ací i que us ben recomane:

YouTube Preview Image

I, d’altra banda, el meu gran descobriment (gràcies a la gent d’Andana Editorial) ha estat l’aplicació de realitat augmentada per a ipad i iphone que han dissenyat des de Moonbot Studios, que permet transformar la lectura en un acte absolutament increïble.

Si bé fins ara la tria del format de lectura es feia entre el paper i el digital, aquesta aplicació ens permet interactuar amb tots dos formats en una sola lectura: només ens cal obrir l’àlbum il·lustrat, enfocar l’ipad a les pàgines i des de la pantalla ens eixiran imatges sobreposades al paper que ens deixaran absolutament bocabadats. A més, la història també permet transversalitat des del punt de vista lingüístic, ja que si bé la versió en paper d’Andana està en català, l’aplicació per a l’ipad la tenim en versió original en anglés i, doncs, ens permet acostumar l’orella a aquest altre idioma.

Ací podeu veure un exemple del funcionament d’aquesta aplicació:

Tal i com llegim a la contraportada i ha assegurat el New York Times, es tracta d’”un llibre visualment impressionant” i que no deixa indiferent, no només per la història tan magnífica i tendra que conta, sinó també per aquesta doble interacció que obre un món a la lectura del segle XXI.

Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris el podeu trobar a Andana Editorial, 2013.