Ells truquen a la porta

15 vides explicades pels nous catalans.

Carmen Luque
Edicions La campana (2000).

- Mare, estic a Espanya.
– Deixa’t de bromes i vine cap a casa, que la taula està parada!
– Mare, és veritat, he creuat l’Estret.

D’aquesta manera va donar la notícia Mohamed a la seua família. A partir d’aquell moment, tot resultaria nou per a ell i hauria de lluitar, per guanyar-se una vida, contra els prejudicis envers els marroquins. Aquesta és la història de Mohamed, però a Ells truquen a la porta trobem també la història de Doudou, la d’Ahmel, la de Lam, la d’Ángela… Es tracta d’un llibre que recull les vivències de 15 nous immigrants, explicades per ells mateixos. Unes narracions plenes de vida, tossudes, arriscades i apassionants. L’autora, Carmen Luque, va entrevistar aquestes quinze persones, va parlar a fons amb cada un d’ells, i cada capítol del llibre és com un conte, que no és de fades però sí de meravelles, encara que algunes siguen terribles.

Ells truquen a la portaAquest és un molt bon recurs per a utilitzar a secundària, pel fet que és quan llegim històries vertaderes d’immigració i sobre els sentiments provocats quan es viu a cavall entre dues cultures, que podem entendre una mica millor la cultura de procedència, sovint malinterpretada per la societat d’acollida i ben amanida de prejudicis.

Aquest llibre complementa la sèrie Jo vinc de… , coordinada per Anna M. Roig i publicada per l’associació Rosa Sensat a La Galera que, també amb uns personatges i unes històries reals, ens apropa a les realitats de països com ara Sarajevo, Islàndia, Marroc, Bolívia, etc.

Dues molt bones opcions per saber una mica més sobre les experiències migrants i que, com a recurs didàctic, poden ajudar en la tasca d’escriure sobre ú mateix; d’aquesta literatura autobiogràfica com a recurs en parlaré més endavant.