El món a l’aula

Amb aquest títol tan suggeridor, el programa de TV3 Mestres, analitza la situació real de la gestió de la interculturalitat a les aules catalanes.

I és que no hi ha cap mena de dubte que ens trobem davant un dels grans reptes de l’educació del segle XXI, que afecta no només les relacions entre la població originària d’un determinat lloc i el col·lectiu immigrant, sinó també a la manera en què les persones construïm la pròpia identitat i, especialment, a la manera de superar determinades maneres tradicionals de pensar i d’actuar en relació a la concepció de ciutadania. La nostra realitat social ha canviat i els centres escolars han de reflectir aquests canvis. Com bé veiem al reportatge, hi ha centres als quals el 80% del seu alumnat no ha nascut a Catalunya, sinó que porten a la motxilla una cultura, una llengua i una societat diferent a la que comparteixen a l’institut i al carrer. El sistema educatiu ha esdevingut la principal fàbrica de ciutadans, assumint el repte de cohesionar aquesta nova societat multicultural. Acollir aquests alumnes i integrar-los al sistema escolar, implicant-hi les seves famílies, és un esforç i una oportunitat per a mestres i professors que han canviat les seves prioritats i les seves maneres de fer per adaptar-se a les noves necessitats.

No deixeu de vore el programa; la diversitat és una oportunitat, si es sap gestionar i ens n’hem d’aprofitar d’aquesta.

 

I un exemple de gestió exemplar és, sens dubte, el projecte Ull, canvi i acció, que porta endavant l’INS La Garrotxa d’Olot. Aquesta experiència consisteix en tot un treball d’aprofundiment sobre diferents llocs d’origen dels alumnes de procedència estrangera al centre i en l’elaboració d’un documental per part dels alumnes que participen al projecte.

Podeu trobar el web del projecte ací

No deixeu de visitar-lo i conéixer-lo, paga molt la pena!

I és que, tal i com assegura el poeta camerunés resident a Roma, Ndjock Ngana:

“Conéixer una sola llengua,
un sol treball,
un sol costum,
una sola civilització,
conéixer una sola lògica
és una presó”.