Foment de la lectura amb alumnat nouvingut

Ensenyar català al País Valencià, segons a quines poblacions, no resulta una tasca fàcil, pel fet que aquesta llengua no és present a la realitat quotidiana de la població, especialment si aquesta és València, Alacant, o els nuclis perifèrics d’aquestes ciutats. Fins ara, el sistema escolar valencià comptava amb diferents programes adreçats a suplir les mancances lingüístiques de l’alumnat nouvingut. Un d’aquests programes era el d’educació compensatòria; durant el curs escolar 2009-2010 vaig treballar en aquest programa a l’IES Músic Martín i Soler de Mislata, una ciutat que, tal i com ja vaig esmentar a l’entrada “Viatjar en català”, comptava en aquell moment amb un 23% de la població procedent d’altres països.

Alumnat nouvingut

Maite Monar Van Vliet, professora de català en aquell moment a l’IES Juan de Garay, del barri de Patraix de la ciutat de València, treballava a un altre programa ara també desaparegut: el PACG. Com que ambdues treballàvem els àmbits lingüístics, vam decidir organitzar els continguts curriculars a partir de diferents lectures lligades als temes més quotidians; sempre hem cregut fermament en el bon ús de la literatura com un element interessant i útil per ensenyar i aprendre llengua i, aquesta creença ens va proporcionar resultats ben satisfactoris: no només pels bons resultats lingüístics sinó també per l’apropament a la realitat de l’alumne i a la de la societat d’acollida.

Us deixem ací la presentació d’aquesta experiència que vam fer al congrés “La literatura que acull”, organitzada pel grup Gretel de la UAB i us deixem també l’article sencer, per si és del vostre interés:

> Descarrega la presentació <

> Descarrega l’article <