Bones pràctiques de foment lector al centre

Sovint als centres educatius ens trobem amb aquells docents que fan tot allò que es proposen amb un somriure, que faciliten l’accés al coneixement de manera autònoma i que promouen l’estima per les coses ben fetes.

Enguany he tingut la sort de trobar-me una d’aquestes persones al meu departament i he de dir que no només t’alegra el dia saber que et trobaràs un dels seus somriures a l’arribada al centre, sinó que, a més, et proporciona la grandíssima sort d’aprendre al seu costat.

Lorena Martí Escandell és professora a l’IES Marjana de Xiva i és, a més, l’ànima mater de la Comissió del Pla de Foment Lector, un Pla de Foment Lector que es va elaborar fa uns cursos amb l’ajuda inestimable d’Andreu Ahullana, que va definir de manera clara i planificada les necessitats concretes d’aquest institut i va permetre l’elaboració d’uns instruments d’avaluació adequats que ens ajudarien a establir un PFL a llarg termini.

El cas és que enguany m’he meravellat amb algunes de les pràctiques que es duen a terme al centre i, tot i no haver parat d’explicar-les de viva veu a tot arreu (sí, ja sé que de vegades sóc monotemàtica!), volia deixar-les també per ací per si us serveixen d’inspiració i penseu que també es podrien fer als vostres centres.

Algunes de les activitats que es duen a terme dins del Pla de Foment Lector són:

1) Lectura en veu alta durant 10 minuts feta per cadascun dels professors responsables de fer classe al 1r cicle d’ESO durant les primeres hores del matí. Sembla una utopia, veritat? Doncs és possible! Cada trimestre els alumnes de 1r cicle tenen el privilegi d’escoltar tots els seus mestres llegir durant els primers minuts d’inici de la jornada, uns llibres prèviament establerts. Com funciona? Per cadascun dels grups de 1r o 2n d’ESO hi ha un llibre amb una graella on diu quin professor té classe cadascun dels dies amb eixe grup concret. D’aquesta manera, el professor que llig els dilluns li’l deixa en acabar al professor del dimarts al seu caseller, i així fins arribar a divendres, que tornem a començar.

IMG-20161125-WA0009

2) Cada darrer divendres de mes s’organitzen presentacions de llibres, bé a la biblioteca bé als diferents espais prèviament habilitats. Aquestes presentacions les realitzen els professors voluntaris, així com també els alumnes que volen recomanar alguna lectura que els haja agradat. Pensem que molts dels nostres alumnes no tenen l’hàbit d’acudir a les presentacions de llibres i aquesta és una bona manera d’apropar-los a un context cultural diferent.

Captura de pantalla 2016-11-30 a les 23.40.05

 

3) La maleta viatgera. Es tracta d’una maleta de llibres que els alumnes poden trobar a un lloc de pas al centre i on poden trobar diferents títols que poden bescanviar o bé endur-se i alliberar, tot seguint la moda del bookcrossing (uns llibres prèviament etiquetats i dels quals podem fer el seguiment gràcies a aquesta plataforma).

 

 

Tot plegat, unes activitats que ajuden a difondre l’estima per a lletra impresa i que, a més a més, ajuda en la tasca de normalitzar també una llengua que, en el cas concret de la població de Xiva, compta amb l’entrebanc de l’exempció. Gràcies a la tasca de docents com Lorena podem estar segurs que l’educació dels nostres joves va molt més enllà de les pàgines d’uns llibres de text, creua les fronteres de l’aula i s’instal·la en la normalització d’uns actes que resulten senzills de preparar i bàsics per al bon funcionament del centre i la societat.