Aprenentatge de l’anglés mitjançant l’àlbum il·lustrat

El passat mes d’octubre es va celebrar a la Facultat de Magisteri de L’UVEG el I Congrés Internacional Teaching Literature in English for Young Learners al qual vam presentar una comunicació sobre l’aprenentatge de l’anglés mitjançant l’àlbum il·lustrat. I és que aquest gènere aporta molt més que una alfabetització visual enriquidora: mitjançant l’àlbum il·lustrat aprenem vocabulari, practiquem estructures lingüístiques o ens endinsem en altres realitats, entre d’altres.

Es tracta doncs, d’una eina motivadora que parteix de la idea de Marc Chagall “Ens estimem el món perquè hem aprés a mirar-lo”, ja que mitjançant unes il·lustracions exquisides allò que es pretén és comprendre els usos d’una llengua estrangera (en aquest cas, l’anglés) i, d’altra banda, comprendre i estimar el món.

La presentació, que podeu trobar ací inserida, estava dividida en 3 parts:

1) Una primera part en què es defineix el gènere.

2) Una segona part de repàs cronològic del que han sigut els àlbums il·lustrats en la LIJ anglesa (pionera en el camp dels Picture Book).

3) Una tercera part pràctica en què vam seleccionar un corpus d’àlbums il·lustrats segons els usos educatius que poden tenir a l’aula.

Ací podeu veure la presentació sencera:

I, d’entre aquest corpus publicat els darrers anys, voldríem destacar:

- What Would you like to be? d’A. Papini i publicat per Kalandraka, per tal de practicar les estructures lingüístiques (especialment el Conditional anglés).

- Qualsevol de l’Oliver Jeffers, ben rics en l’aprenentatge de competències socials.

- Not a box, d’A. Portis, un llibre magnífic per a desenvolupar la imaginació i la creativitat

- The Onion’s Great Escape, de S. Fanelli, ideal per ajudar en la construcció de la identitat i per tractar a l’aula qüestions personals.

Tot plegat, una eina més i amb un ventall ben ampli per a usar a les classes d’anglés de qualsevol edat, sempre i quan el contingut i les il·lustracions siguen adequades.