7 mars, 13 rius, una novel·la de Monica Ali.

CargarImagen.ashx

7 mars 13 rius és el títol que la traducció al català de la novel·la de Monica Ali Brick Lane (2003). L’escriptora, nascuda a Bangladesh de pare bengalí i mare anglesa, s’endinsa a la zona de l’East End de la capital anglesa i descriu les relacions, no sempre fàcils, de les diferents cultures que hi habiten a aquesta zona de Londres, tot centrant-se, especialment, en la comunitat amb més representació: la bengalí. Brick Lane, carrer central d’aquest barri anomenat Banglatown, s’ha convertit actualment en una zona moderna, alternativa i punt de trobada de diferents cultures, però no ha deixat de tenir el caràcter bengalí que l’autora ha volgut reflectir a la novel·la.

8a6c01c77410c6acb08b83eecc9e5b4e

“Per viure cada dia cal molt de coratge”, aquesta veritat tan simple i rotunda a la vegada és l’eix de la novel·la de Monica Ali, gran revelació de la llista Granta dels millors autors joves britànics del 2003. 7 mars, 13 rius és la història de Nazneen, una jove bengalí d’origen humil que aterrarà a Londres amb un casament arranjat i unes falses esperances de futur; i també la de la seva germana Hasina, que decideix trencar les normes i casar-se per amor. Les dues germanes iniciaran una correspondència que escurçarà la distància física que les obliga a viure separades. De fet, el títol català prové d’una de les cartes que les dues germanes s’escriuen: “Hi havia una vegada un príncep que vivia en una terra llunyana a set mars i tretze rius de distància. Així és com penso en tu. Però com una princesa”, li escriu Nazneen a la seua germana a Bangladesh.

La novel·la resulta ben interessant per a conéixer una de les comunitats més nombroses de la capital anglesa, així com per entendre el paper tan difícil que tenen les dones, mares i esposes quan s’han vist traslladades del seu entorn i ubicades en un de nou amb una altra cultura ben diferent a l’original. Les filles de Nazneen i Chanu són angleses, però la seua vida transcorre entre dues fronteres antagòniques. Us ben recomane la novel·la, per tal de tenir diferents punts de vista d’un dels barris més vius de la ciutat de Londres i comprendre la vida d’aquelles dones desubicades del seu entorn original.

Ací podeu veure algunes imatges que podeu trobar pel barri: