33é Congrés Ibby: Crossing Boundaries

Cartell del 33 Congrés IbbyL’Imperial College de Londres ha estat la seu aquest agost del 33é Congrés Ibby (International Board on Books for Young People), que enguany explorava de quina manera els llibres i les històries per a infants i joves poden creuar fronteres i moure’s a través de diferents cultures i països.

Sota el suggerent epígraf Crossing Boundaries: Translations and Migrations, diferents professionals del món educatiu, l’editorial o el cultural han participat del 23 al 26 d’agost amb diferents comunicacions i conferències plenàries que compartien temes en comú com ara la diàspora, la identitat, la traducció intercultural, les històries de migrants, l’intercanvi cultural o la globalització.

L’assistència a aquest tipus de congresos internacionals i multitudinaris és sempre una molt bona experiència, per tot allò que sumem a la nostra maleta personal. Destacaré de les conferències plenàries la impartida pel Children’s Laureate Anthony Browne (autor del cartell d’aquesta edició de l’ibby), que assegura el següent:

“I hope to encourage more children to discover and love reading, but I want to focus particularly on the appreciation of picture books, and the reading of both pictures and words. Picture books are for everybody at any age, not books to be left behind as we grow older. The best ones leave a tantalising gap between the pictures and the words, a gap that is filled by the reader’s imagination, adding so much to the excitement of reading a book”.

Ben interessants també van resultar les aportacions del magnífic Shaun Tan o l’eclèctic Michael Rosen; el primer, a la sessió sobre “Arrivals and Departures” va afirmar que la imaginació és molt més important que el coneixement i, doncs, és per aquesta raó que àlbums il·lustrats com ara “The rabbits” es poden utilitzar a les classes d’història de qualsevol edat. Michael Rosen, per la seua banda, ens va apropar a les imatges de la seua infància, com a fill de pares jueus hippies establerts al barri londinenc de Brick Lane, a l’est de la ciutat. Aquesta darrera sessió tractava sobre Migration-Towards a New Normal i, la frase final de Rosen resumeix perfectament el quid de la qüestió: “Home is where you find it”. No deixeu de llegir també les opinions que publica periòdicament al seu blog personal.

Ací podeu veure els continguts de les diferents Parallel Sessions, a les quals s’han tractat temes tan diversos com la identitat als llibres adreçats a infants i joves, la migració, la traducció, els programes de foment de la lectura o els diferents usos dels àlbums il·lustrats. Tot plegat, un congrés ben interessant del qual aniré desglossant algunes de les intervencions a les quals vam tenir la sort d’assistir.